W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji.

Te cookies są niezbędne do funkcjonowania naszej strony i nie może być wyłączony w naszych systemach. Możesz zmienić ustawienia tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo
Te cookies pozwalają nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Te cookies służą do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.
BBlogosfera

Sernikowe love

Sernikowe love

Sernik – niekwestionowany król w cukierniczym świecie. Chyba nie ma takiej imprezy, na której nie pojawiłby się On. Czy to święta w domowym zaciszu, imieniny u cioci czy impreza firmowa. Znajdziesz go chyba w każdej kawiarni czy restauracji, na całym świecie. W zasadzie każdy cukiernik ma swój ulubiony przepis na ten wspaniały deser, a każda pani domu w swoich przepisach nie jedną wariację na jego temat. 

Nie ukrywam, że sama mam w swoim przepiśniku kilka różnych przepisów i oczywiście TEN, KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI. 😉 A większość moich znajomych, przed przyjazdem pyta, czy będzie serniczek, tak bardzo wpisał się w klimat mojej kuchni.

Gdybyśmy chcieli sformułować definicję sernika to chyba najbliższa byłaby taka, że jest to deser, którego głównym składnikiem jest ser. Używamy takiego rodzaju sera, jaki mamy dostępny w danym miejscu – w Polsce sięgamy po twaróg, najlepiej trzykrotnie mielony, włosi używają mascarpone i ricotty, amerykanie serka philadelfia a w San Sebastian zjemy przepyszny sernik baskijski z serka San Millan. Nie ukrywam, że ten ostatni to jeden z moich ulubionych – rustykalny z wyglądu, niesamowicie kremowy i delikatny, bez spodu (choć taki ze spodem też spotkacie), a co najważniejsze - bardzo prosty w wykonaniu. Eksperymentuję z różnego rodzaju serkami, mieszam twaróg z mascarpone, serkiem philadelfia i w każdym przypadku wychodzi przepysznie. Tym, którzy nie próbowali - gorąco polecam.

Rodzajów sernika też mamy wiele i nie tylko ze względu na rodzaj sera, którego używamy, ale też ze względu na sposób pieczenia – w niskiej temperaturze, w wysokiej, w kąpieli wodnej czy bez pieczenia. Taki sernik na zimno, najczęściej z owocami i galaretką, to wspaniały deser w letnie, gorące dni. 

Pozostaje jeszcze kwestia ... dodatków. Polewa czekoladowa, toffi, lukier czy mus owocowy – wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. I oczywiście odwieczny dylemat – sernik z rodzynkami czy bez? Jak uważacie?

 

Powiązane artykuły

O nas

Portal jest miejscem spotkania i dyskusji dla tych, którym nie wystarcza codzienna dawka smutnych newsów, jednakowych we wszystkich mediach. Chcemy pisać o naszym mieście, Bielsku-Białej, bo lubimy to miasto i jego mieszkańców. W naszej pracy pozostajemy niezależni od lokalnych władz i biznesu.

Cart